Hier is hoe je (voorgoed) van donkere kringen af kunt komen

Blijkt dat er een paar dingen zijn die je kunt doen om die donkere schaduwen te verbeteren.

De kinderen op TikTok arceren misschien opzettelijk hun onderogen om ze donkerder te laten lijken, maar wij vinden deze trend even aantrekkelijk als hun kruistocht om low-rise jeans terug te brengen. Het is een hard nee van ons.

Of je nu al tijden tegen donkere kringen vecht, of ze nog maar net opmerkt, er zijn een aantal redenen waarom je ermee te maken kunt hebben – hoeveel slaap je ook probeert te krijgen.

We vroegen een expert naar hun mening over het eeuwenoude ‘nature vs. nurture’ debat – hebben je genen je veroordeeld tot een leven lang last van vervelende schaduwen of kun je ze verhelpen? En we testten meer dan 70 van de beste oogcrèmes om uit te vinden welke echt resultaat geven als het erom gaat hardnekkige donkere kringen op te helderen.

Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

Misschien ben je ermee geboren, of misschien heeft een teveel aan Netflix seriemoordenaar marathons de overhand gekregen (hé, geen oordeel hier). Late nachten en overbelasting van het scherm helpen zeker niet, maar het blijkt dat je je donkere kringen – en het aantal beste concealer stiften dat je doorploegt – aan veel dingen kunt wijten.

Over naar dermatoloog Dr Zena Willsmore om de vier voornaamste categorieën die daartoe bijdragen uit te splitsen:

Botstructuur: De natuurlijke holte van de oogkas – bedoeld om de oogbol te beschermen – draagt bij tot verzakking en schaduwvorming, net als de huid die met de leeftijd losser en dunner wordt. De botstructuur en de vetverdeling in ons gezicht veranderen naarmate we ouder worden; de vetkussentjes in het gezicht krimpen, samen met ons skelet, wat zich manifesteert als volumeverlies.

Doorschijnendheid van de huid: De huid rond de ogen is van nature dun en ontworpen om heel dynamisch te zijn. Dit kan betekenen dat onderliggende bloedvaten en spieren zichtbaar worden, waardoor ze een paarsachtige tint krijgt. Hoewel grotendeels genetisch bepaald, heeft de huid de neiging doorschijnender te worden met de leeftijd, waarbij blootstelling aan de zon, roken en vervuiling het probleem ook verergeren.

Pigmentatie: Pigmentatie, wanneer bepaalde plekken van je huid donkerder zijn dan de rest, heeft meerdere oorzaken, waaronder blootstelling aan de zon (de grootste boosdoener), genetica, medische aandoeningen en littekens, bijvoorbeeld door acne, eczeem of wrijven in je ogen bij een allergie-aanval. Het kan in de oppervlakkige lagen van de huid zitten of dieper in de lederhuid, waar het moeilijker te behandelen is.

Wallen: Zwellingen onder de ogen kunnen veroorzaakt worden door een combinatie van huid die dunner wordt, losser wordt en vocht vasthoudt. Sommige medicijnen kunnen dit verergeren, waaronder niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen.

Hoewel je je genen niet kunt veranderen, kun je die bijdragende omgevingsfactoren wel helpen bestrijden door kleine veranderingen in je levensstijl aan te brengen.

“Er is enige verdienste aan de uitdrukking ‘schoonheidsslaapje’, maar het gaat meer om je slaapkwaliteit op langere termijn dan om een eenmalige vroege nacht,” zegt Dr. Willsmore. “Andere belangrijke omgevingsfactoren die de kwaliteit van onze huid en de manier waarop we ouder worden beïnvloeden zijn blootstelling aan de zon, roken en alcohol. Een goed uitgebalanceerd dieet draagt bij tot een betere gezondheid van je huid.”

Het komt erop neer dat je die margarita weglegt en van slapen een prioriteit maakt (het grootste deel van de tijd, toch). O, en blijf elke dag die SPF opsmeren.

Kun je blijvend van donkere kringen afkomen?

Het is niet allemaal kommer en kwel; er zijn verschillende manieren om je donkere kringen voorgoed te verbannen.

Investeer om te beginnen in een goede vochtinbrengende crème. “Een droge huid benadrukt de verschijning van rimpels, maar een goed gehydrateerde huid ziet er gladder en voller uit en weerkaatst het licht voor die gewilde ‘gloed’,” zegt Dr. Willsmore. “Zoek naar ingrediënten als glycerine, squaleen, ceramiden, vetzuren, cholesterol, hyaluronzuur, niacinamide, panthenol en peptiden.”

Zorg ervoor dat je ook retinol, vitamine C, azelaïnezuur, AHA’s en kojiczuur (om er maar een paar te noemen) in je huidverzorgingsroutine opneemt. Deze goedjes dragen allemaal bij tot het stimuleren van het collageengehalte en het aanpakken van pigmentvlekken.

Oogcrème, in wezen een gerichte vochtinbrengende crème, lijkt misschien de zoveelste stap in je huidverzorging, maar je zult op den duur blij zijn dat je er een gebruikt hebt. De oogzone is kwetsbaarder en dunner dan andere delen van het gezicht, dus heb je een specifiek op deze zone gericht product nodig.

Bijvoorbeeld, een krachtige retinol kan wonderen doen voor je gezicht, maar je oogzone er uit laten zien alsof het hooikoorts seizoen is – niet ideaal. Een oogcrème zal hier echter rekening mee houden en een lager percentage van een actief ingrediënt gebruiken.

“De juiste huidverzorging kan absoluut helpen de kwaliteit van de huid in de oogzone te verbeteren door dunner worden en pigmentatie aan te pakken,” zegt dr. Willsmore. “Ik moet echter benadrukken dat huidverzorgingsproducten niet helpen bij verzakking of volumeverlies, want die hebben betrekking op de onderliggende gezichtsstructuren.”

Om zeker te zijn van de krachtigste formule voor je huid, zoek je de beste oogcrème die de hierboven genoemde ingrediënten bevat.

Dr. Willsmore beveelt gezichtsmassage en koele kompressen aan om wallen tijdelijk te verzachten, want ze helpen de lymfatische afvoer. “Je kunt investeren in hulpmiddelen of gewoon de achterkant van een in de koelkast gedeponeerde lepel gebruiken.”

We weten dat we klinken als een gebroken record, maar blijf uit de zon. Die veroorzaakt niet alleen pigmentvlekken, maar knoeit ook op andere manieren met je huid.

“Zowel collageen (de steiger van je huid) als elastine (dat de huid veerkracht geeft) kelderen bij UV schade,” zegt Dr. Willsmore. “UV licht is ook de grootste aanjager van pigmentatie omdat het je pigmentvormende cellen ‘aanzet’. Kies een zonnecrème met SPF 50 maar ook met een goede UVA dekking; zoek naar een 5* UVA rating of PA++++.”

Er zijn ook een paar in-office behandelingen waar je je aan kunt uitsloven, maar zoek eerst de hulp van een ervaren gezondheidsdeskundige om de oorzaak van je donkere kringen vast te stellen.

“Chemische peelings en lasers kunnen helpen pigmentatie en huidkwaliteit te verbeteren,” zegt Dr. Willsmore. “Fillers kunnen volumeverlies helpen corrigeren, maar in sommige gevallen zijn chirurgische ingrepen zoals blepharoplastie en vetverplaatsing nodig om verslapping te behandelen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives