6 Veelvoorkomende fouten die je moet vermijden bij het schoonmaken van je ramen

Mettertijd stapelen vervuiling en vuil zich langzaam maar zeker op je ramen op, zowel binnen als buiten, en belemmeren je uitzicht en houden kostbaar zonlicht tegen. Het enige wat nog erger is? Dikke strepen die achterblijven door onoordeelkundig schoonmaken.

Fout #1: Kies een zonnige dag om je ramen schoon te maken.

“Doe je dit werkje in de felle zon, dan droogt het schoonmaakmiddel op de hete ruiten voor je het er af kunt vegen, en laat moeilijk te verwijderen strepen achter,” zegt Forte. Als het weer niet meewerkt, begin dan aan de schaduwkant van het huis.

Fout #2: Schoonmaakmiddel over vuil en stof spuiten.

Veeg voordat je aan de slag gaat vuil van het raamkozijn met een borstel, of zuig het op met de beste kruimeldief of het stofhulpstuk van je machine. Zo voorkom je dat vuil een modderige bende wordt als het met een schoonmaakmiddel vermengd wordt. Als je raamhor er bijzonder smerig uitziet, haal hem er dan uit en was hem met heet, sopig water en een zachte borstel, spoel hem dan af en laat hem drogen voor je hem terugzet.

Om rolgordijnen snel af te stoffen raadt Forte aan met een microvezel stofdoek over beide kanten te gaan, of de lamellen te openen en met een vochtige doek over elk van de lamellen te gaan, gevolgd door een droge.

Fout #3: Beknibbelen op de ruitenreiniger.

Bespaar niet op de spray, vooral als je ruiten er extra vuil uitzien. “Je hebt veel schoonmaakmiddel nodig om het vuil op te lossen en te laten zweven zodat je het helemaal kunt wegvegen – beknibbel en je zult strepen zien,” zegt Forte.

Als je liever zelf aan de slag gaat, probeer dan deze zelfgemaakte azijnreiniger in elkaar te flansen:

Zelfgemaakte glasreiniger

  • 2 kopjes water
  • 1/2 kopje witte of ciderazijn
  • 1/4 kop wrijfalcohol 70% concentratie
  • Combineer de ingrediënten en giet ze in een spuitfles. Als je kinderen of huisdieren hebt, schrijf dan voor de veiligheid de ingrediënten op de buitenkant van de fles.

Als je in een gebied met hard water woont, overweeg dan gedestilleerd water te gebruiken om je glasreiniger te maken. BTW, de azijn in deze doe-het-zelf reiniger helpt ook bij die hardnekkige vlekken.

Fout #4: Een oude katoenen lap gebruiken om je ramen te drogen.

Sommige mensen drogen ruiten graag met krantenpapier, maar je bent beter af met herbruikbare microvezeldoeken. “Ze zijn super absorberend, afwasbaar en laten het glas glanzend en streeploos achter,” zegt Forte.

Als je liever papieren handdoeken gebruikt, kies dan een merk dat tegen een stootje kan. Zwakke papieren handdoeken kunnen versnipperen en pluisjes achterlaten. In onze meest recente test van de beste papieren handdoeken die je kunt kopen.

Fout #5: Afvegen met een wisser.

“Professionele glazenwassers zweren erbij, maar je moet wel weten hoe je ze correct gebruikt,” zegt Forte. “Je wringt naar beneden en waar gaat het water heen? Op de vloer.”

Vanwege de mogelijke knoei- en druppelfactor vermijdt ze het gebruik van wissers, vooral voor kleine ruiten, maar ze kunnen van groter nut zijn bij grote, bewegende ramen.

Fout #6: Al je ramen op één dag schoonmaken.

Je hoeft je ramen maar een of twee keer per jaar schoon te maken, zegt Forte, maar het is nog gemakkelijker als je het werk verdeelt en kamer voor kamer doet. Veeg bij het schoonmaken de ene kant van het raam horizontaal af en de andere verticaal. Als er toch strepen ontstaan, weet je gemakkelijk of ze aan de buitenkant of aan de binnenkant zitten.

Hoe maak je ramen schoon, stap voor stap

Nu je weet welke veelgemaakte fouten je moet vermijden, lees je verder voor onze stap-voor-stap gids over de beste manier om je ramen, zowel van binnen als van buiten, streeploos schoon te maken.

  1. Begin met het stof van het raamkozijn, de rails en de vensterbank te verwijderen met een stofzuiger, stofdoek of doek. Doe hetzelfde met je jaloezieën of rolgordijnen. Als je gordijnen hebt, is dit een goed moment om ze te verwijderen en te wassen, volgens de verzorgingsvoorschriften.
  2. Om je schermen schoon te maken, verwijder je ze en stofzuig of borstel je ze om ze van stof te ontdoen. Als je denkt dat ze een diepere schoonmaakbeurt nodig hebben, was ze dan met een warm, sopachtig mengsel, spoel ze dan af en laat ze volledig drogen.
  3. Spuit je ruiten in met een royale hoeveelheid glasreiniger.
  4. Gebruik een pluisvrije papieren handdoek of microvezeldoek en veeg je ruiten van boven naar beneden schoon. Als je strepen ziet, geef ze dan nog een veeg tot het glas helder is. Terwijl je ruiten drogen, veeg je de buitenkant van je ruiten en kozijnen schoon met een zachte borstel of een wegwerpdoekje om los vuil en stof te verwijderen.
  5. Herhaal de stappen 3 en 4 op het buitenste vensterglas. Je zult waarschijnlijk wat meer ellebogenvet moeten gebruiken (of gewoon een paar extra rondjes spuiten en afvegen) om al het vuil van buiten weg te krijgen. Afhankelijk van het ontwerp van je ramen kun je misschien beide kanten van binnen het huis schoonmaken, of als je uitneembare stormramen hebt, ze er helemaal af halen om ze schoon te maken.
  6. Doe je hor er weer in, hang je gordijnen op en doe een stap achteruit om je te vergapen aan de glans!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives